Footvolley

27.10.2011 15:46

 

V červenci 2011 se na koupališti Michal v Sokolově uskutečnilo již druhé mistroství České republiky v plážovém nohejbale, mezinárodně Footvolley.
Tento poměrně mladý sport má své kořeny v Brazílii, kde se od roku 1960 hraje postupně po všech plážích včetně slavné Copa Cabaně.V současné době můžeme s jistotou říci, že se jedná o národní sport Brazílie, která pořádá největší turnaje na světě. 
Zpočátku vývoje této hry bylo na každé straně pět hráčů, ale díky jejich vysoké úrovni (většina byla profesionálními fotbalisty) míč málokdy dopadl na zem a tak se výměny často prodlužovaly a pro diváky se staly nudné. Dochází proto ke snižování počtu hráčů až na každé straně zbyli pouze dva borci. Ten to počet zůstal až do dnešní doby.
V posledních letech došlo k rozmachu tohoto sportu díky hráčům jako je Romário, Edmundo, Ronaldo, Ronaldinho, Júnior a Edinho.
Footvolley kombinuje prvky plážového volejbalu s prvky nohejbalu, jak ho zná většina z nás, jen ty ruce se nesmí používat. Podávat se musí ze země a síť je vysoká 2,20 m. Každý tým má tři doteky na útok.
Footvolley si můžete zahrát v Řecku, Německu, Portugalsku, Holandsku, Brazílii, Thajsku, Francii, Švýcarsku, Chorvatsku, Španělsku, Anglii, U.S.A a v dalších zemích. Málokdo však tuší, že veliké zalíbení se plážovému nohejbalu v posledních letech dostalo v Izraeli, kde se hraje několik prestižních soutěží.
V České republice je tento sport poměrně nový, ale právě uplynulé mistroství v Sokolově ukázalo, že nebude dlouho trvat a footvolley si najde své fanoušky i u nás. Do Sokolova se z celé ČR sjelo 24 celků, mezi nimiž jsme mohli spatřit zvučná jména českého nohejbalu, jako jsou Jan Vanke, Karel Bláha, Jan Kubát, Ondřej Pachman či Tomáš Macurek.
Vítězem se letos stal tým Beach Soccer Cheb ve složení Zbyněk Cajthaml a Daniel Čížek pod vedením trenéra Oldřicha Prohla, který byl i zároveň hlavním organizátorem tohoto turnaje. 
 
Pro zájemce o tento sport máme malé překvapení. Kdo by si ho chtěl zkusit zahrát, bude mít možnost již tuto zimu, kdy se bude konat turnaj Prahy ve Footvolley. Bližší informace o turnaji budou zveřejněny během listopadu 2011 na těchto stránkách či facebooku.