Sepaktakraw

27.10.2011 15:43

 

HISTORIE SEPAK TAKRAW

 

Asijská míčová hra Sepaktakraw se přibližně před 500 lety zrodila v Thajsku a Malajsii. Slovo „sepak“ pochází z Malajštiny a znamená „kopání“, „takraw“ je thajské slovo a znamená „tkaný míč“. Sepaktakraw tedy znamená „kopání do tkaného míče“.

Na začátku si hráči kopali s tkaným rákosovým míčem tak, že se míč vůbec nedotýkal země. To bylo k vidění hlavně při chrámových svátcích nebo i jen tak pro zábavu. V té době tenhle sport ještě nevykazoval žádné známky soutěživosti. Hráči se prostě jen snažil přihrát míč co nejumělečtěji a nejokázaleji.

V 19. století přinesla britská koloniální velmoc do asijských zemí typicky anglické hry (např. badminton). Asiati pak svoji tradiční míčovou hru přizpůsobili anglickým sportům, takže namísto toho, aby hráli v kruhu, začali hrát přes badmintonovou síť. Tak se zrodil Sepaktakraw, který se potom rozšířil do jihovýchodních asijských zemí, kde mnoho lidí tento „nový“ sport provozuje dodnes. V roce 1945 tam proběhl ukázkový zápas, který vzbudil hodně pozornosti a dotazů, a díky tomu se začal Sepaktakraw brzy hrát i v malajských zemích.

Tato nová soutěžní forma Sepaktakrawu se hraje tak, že proti sobě na badmintonovém hřišti stojí dvě takzvaná „regu“ (každé se skládá z 3 hráčů) a cílem je umístit míč na hřiště soupeře a přitom se maximálně třikrát dotknout míče. Ruce se přitom mohou dotknout míče pouze při přípravě míče na podání, avšak nikdy jindy během hry.

V posledních letech po celé Evropě (např. ve Švýcarsku, Francii nebo Německu) probíhaly různé nezávislé vývoje týkající se propagování Sepaktakrawu. Po několika letech, kdy chyběla jakákoliv organizace, byla v roce 2008 založena oficiální evropská asociace pro Sepaktakraw (FESTA = federace evropských sepaktakrowých organizací), a mezitím se zde už od roku 2005 uskutečňovaly řady evropských mistrovství nazvané „FESTA EuroSeries“. 

Pravidla hry (Sepaktakraw) (1).doc (201,5 kB)