Rozhovor s Vojtěchem Bartovským

09.02.2014 16:22

Na chvíli jsme si sedli s Vojtěchem Bartovským, předsedou komise rozhodčích pražského nohejbalového svazu, úspěšným hráčem a předsedou oddílu Řeporyje. Zajímal nás jeho pohled na současný vývoj nohejbalu. Některé odpovědi nenesou uspokojivý výhled do budoucna. Čeká nohejbal opravdu smutný konec zapomenutého sportu ?

 

 

Můžeš představit svou působnost v nohejbalovém Řeporyjském oddíle potažmo v nohejbale jako takovém ?

 

V Řeporyjích plním mnoho funkcí. Když to vezmu od té nejdůležitější, tak jsem předseda oddílu. Dalšími funkcemi jsou vedoucí, trenér a hráč A-týmu, jeden z trenérů mládeže a přispívám k funkci naší kantýny. To je myslím vše.

Mimo Řeporyje působím jako předseda Komise Rozhodčích PNS a jsem členem KR ČNS. Takže jsem samozřejmě i rozhodčí a lektor.

 

Jak by jsi okomentoval výkon tvého oddílu v uplynulé sezóně a jsou nějaké plány na další období?

 

Řekl bych, že jako oddíl fungujeme dobře. Sportovní výsledky jsou důležité stejně jako kamarádské vztahy. V tomto ohledu nemohu říct nic negativního. Co se týká umístění v tabulce, tak zklamáním je sestup našeho A-týmu. Nesehráli jsme špatná utkání, ale občas jsme měli smůlu, přišla i zranění, a tak se musíme rozloučit s ligovou soutěží. Doufám, že jen na rok, protože se nám tam za ty dva roky působení zalíbilo. 

 

V kraji B-tým předvedl vyrovnané výkony a obsadilo klidný střed tabulky. Jedná se vesměs o zkušené hráče, kteří také okusili ligové vody. V městském přeboru po několika letech v předních místech neskončil C-tým, ale i nadále bude působit ve 4. třídě. D-tým bohužel také sestupuje do nižší soutěže a pro příští rok jej najdeme v 6. třídě. Dorostenci v již tradičním souboji o bronz porazili Start Praha a žáci se úspěšně probíjejí k prvním úspěchům

 

Kdo tě v nohejbale nejvíce inspiruje ať už jako hráč, trenér či kdokoliv další?

 

Těžko říct. Asi nemám vysloveně „idol“. Snažím se od všech, kdo v nohejbale působí, získat nějaká moudra a zkušenosti.

 

Nedávno proběhl článek o tom, že Praha nebude mít příští sezónu své zastoupení v nejvyšší mužské soutěži. Jak to vnímáš ? Kde vidíš 

příčinu?

 

Ano, vím to. Je to škoda. Paradoxně region s největší koncentrací hráčů nebude mít v extralize zástupce, ale žádnou tragédii bych z toho nedělal. Čakovice měly vymyšlený zajímavý systém. Sezónu odehrálo jejich mládí a pár zkušených a na play-out povolali další zkušené z B a C. Poslední roky ale balancovali nad propastí sestupu a letos už se jim to nevyhnulo. Myslím si, že nejen v Čakovicích se projevuje odchod starších a absence mladých hráčů.

 

Jaká jsou podle tebe největší témata současného nohejbalu, která se řeší ?

 

Samozřejmě peníze, které jsou až na prvním místě. Působením v KR vidím problémy, které přineslo zkrácení rozpočtu kvůli menším dotacím od ministerstva. S tím souvisí medializace a popularizace našeho sportu. Ta určitě stojí peníze. Proto je na stole myšlenka zkrátit dobu utkání, která je pro televizní vysílání příliš dlouhá.

 

Co tě nejvíce potěšilo či překvapilo za poslední dobu ve světě nohejbalu ?

 

Přes problémy, které přináší dnešní doba, se stále najdou lidé, nadšenci, kteří se snaží nohejbalu pomoci, přiblížit ho šírší veřejnosti, nebo jinak nohejbalu chtějí pomáhat. Bohužel, až tito „blázni“ zmizí, čeká nohejbal smutný konec zapomenutého sportu.

 

Je něco co považuješ za zásadní, aby se v nohejbale stalo a proč ?

 

Rozhodně snažit se přivést do nohejbalu nové, mladé lidi, kteří ponesou pomyslný prapor našeho sportu v dalších letech.

 

Co by jsi vzkázal nohejbalové veřejnosti ( i té nenohejbalové ) ?

 

Všem sportovcům, ale i ostatním lidem, bych popřál hlavně pevné zdraví. Ať se nohejbalem především baví a neberou to tak vážně. Je to přeci „jen“ sport.

Diskuse

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek