Kvalifikace o 2. ligu – skupina „D“

11.11.2011 13:35

 

Kvalifikace o 2. ligu – skupina „D“

 

Místo konání – Základní škola Na Lukách – Polička – Dolní předměstí

 

Účastníci:

SK DRAK Dalečín (kraj Vysočina)

TJ Sokol Řeporyje (kraj Praha)

TJ SLAVIA Orlová (vítěz play-out 2ligy mužů sk.B)

 

 

TJ Sokol Řeporyje se po roční odmlce opět zúčastnil kvalifikace o postup do druhé ligy. Před dvěma lety se to nepovedlo, protože jsme prohráli s výborně hrajícím soupeřem z Dynína.

Tento rok jsme neponechali nic náhodě a s přípravou v tělocvičně jsme se snažili začít co nejdříve. Uspořádali jsme několik tréninků, na kterých jsme se pokoušeli vyladit formu na ten správný okamžik.

5. listopadu jsme se přesunuli do haly v ZŠ. Díky rozlosování jsme věděli, že budeme nastupovat až na druhý zápas od 12:30, ale přesto jsme si chtěli ještě okouknout naše protivníky.

Na první zápas nastoupili hráči domácího družstva z Dalečína a Orlové. Domácímu družstvu udělali místní „fans“ neuvěřitelnou atmosféru plnou povzbuzování a hecování. Druhý zápas spolu sehrála družstva Řeporyje a Orlová a do třetího zápasu proti sobě nastoupili opět domácí Dalečín a Řeporyje.

Systém kvalifikace byl na devět hraných utkání bez vložené dvojice a v každém zápase musel vzejít vítěz hrou na dva vítězné sety.

 

První zápas:

SK DRAK Dalečín – TJ SLAVIA Orlová

 

Zápas začal v 9:00 hodin. Obě družstva se však už od rána poctivě připravovala a rozcvičovala. Do prvních dvojic proti sobě nastoupili nejsilnější sestavy. Utkání bylo jako na houpačce a nebylo proto divu, že rozhodoval až třetí set, kdy sestupující z druhé ligy prokázal více klidu a rozvahy a zvítězil. Orlová se tím pádem ujala vedení 1:0.

Druhá dvojice proti sobě poslala skvěle vybavené smečaře na obou stranách. Především skákaný smeč domácího hráče dělal soupeřům velké problémy. Přesto dvojice domácích i přes velkou snahu prohrála ve dvou setech. Orlová se snažila o první nástup a co nejvíce uskočit svému soupeři. Orlová vedla 2:0 po prvních dvojicích.

Od začátku jsme ale věděli, že Dalečín má skvěle natrénovanou hru ve trojicích. Obě domácí trojice, byť těsně ve třetím setu, ale zvládli a srovnali tak stav zápasu na 2:2.

Do singlu na sebe vzájemně vletěli smečaři z obou mužstev. K vidění byl krásný nohejbal, plný dlouhých výměn, razantních smečů, chytrých zakončení i velmi kvalitní příjem servisu z voleje. Šťastnější, ale nakonec odcházel hráč domácích, byť ve třech setech, ale přesto vítězně. Dalečín šel do vedení 3:2.

Pak bohužel pro domácí přišel velký kolaps. Jindy silná hra trojic zklamala a obě trojice domácích odcházeli rozesmutněné. Orlová se dostala do opětovného vedení 3:4.

Vykřesat jiskřičku naděje se snažila dvojice domácích, aby došlo k prodloužení zápasu, ale bohužel nepříznivý vývoj se, i přes neustálé povzbuzování domácích fanoušku, podepsal na lehké nervozitě a svázanosti domácích a i možná větší zkušenost hostů znamenala, že hosté z Orlové ukopali poslední bod a zvítězili na konečných 3:5.

 

Konečný stav utkání:

SK DRAK Dalečín – TJ SLAVIA Orlová  3:5 (1:0, 2:0, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 3:4, 3:5)

 

 

Druhý zápas:

TJ SLAVIA Orlová – TJ Sokol Řeporyje

 

Už v průběhu utkání domácího družstva a hráčů Orlové jsme se snažili vypozorovat případné slabiny či taktiku, ale nebylo to snadné, proto jsme se chtěli soustředit především na náš výkon. Poctivě jsme se snažili rozcvičit, abychom byli připraveni na hru.

Do první dvojky nastoupili za Řeporyje hráči Tůma a Rosina. I přes drobnou nervozitu a prvotní strach jsme se rozehráli k velmi kvalitnímu výkonu a proti již částečně unavené dvojici hráčů z Orlové jsme nakonec vyválčili první bod. Řeporyje se ujali vedení 0:1.

Do druhé dvojice jsme poslali trošku pozměněnou sestavu. Nastoupili za nás Košatka a Cihelka. Kluci podali ale velmi kvalitní výkon. Především Ondra Košatka na bloku potrápil smečaře soupeře. Neméně skvěle ale zahrál i Martin Cihelka v poli, kdy se mu podařilo vytáhnout několik velmi důležitých a podstatných zákroků a následně na útoku je dokázal proměnit. Proto se Řeporyje dostali již do dvoubodového vedení. (0:2)

Na řadu přišli trojice. Před kvalifikací jako takovou, jsme v přípravě proházeli sestavy, abychom dosáhli lepšího výsledku. Nevěděli jsme v prvním okamžiku, jak to bude a jak si vzájemně „sedneme“, ale k překvapení všech vše klapalo neuvěřitelně. Do první trojice za nás nastoupili Bartovský, Pavlíček a Rosina. Ve vyrovnaném začátku, kdy se body přelévali na obě strany, trošku zaúřadovali i rozhodčí, ale nakonec díky skvělému poli Bartovského a Pavlíčka, občasného úspěšného bloku Rosiny a relativně velké úspěšnosti na útoku od Rosiny a Pavlíčka, jsme uhráli velmi potřebný třetí bod a částečné uklidnění do družstva z Prahy. Řeporyje vedli 3:0

Druhá trojice nastoupila v sestavě Tůma, Cihelka a na nahrávce Košatka. I tato trojice byla, vzhledem ke změnám v sestavě, poměrně velkou neznámou, nicméně vědomí relativně velkého vedení působilo na naše hráče jako živá voda. Nepůsobili vůbec nervózně, spíše naopak. Makali jeden za druhého. Působili jistě v poli na nahrávce i na útoku. I po drobné změně způsobu blokování se k tomu přidal i. Košatka několika velmi dobrými bloky a nakonec jsme slavili vítězství. 0:4

Do singlu jsme už od začátku juvažovali zda poslat Bartovského nebo Tůmu. Chtěli jsme ušetřit síly Tomáše Tůmy a i z tohoto důvodu šel do singlu Vojta Bartovský. Hráči Orlové nenasadili svého singlistu, který odehrál první utkání. Proti Vojtovi nastoupil ale rovněž velmi kvalitní a především běhavý hráč. Vojta však dokázal postupem času převzít iniciativu, a když k tomu hráč hostí přidal pár chyb, vítězství bylo už jen otázkou času. Utkání nakonec skončilo 0:5.

Na hráčích SLAVIE Orlové se velmi znatelně podepsalo to, že byli unavení z prvního zápasu a také, že pak měli krátkou přestávku, která znamenala to, že, jak se říká, jim „zatuhly“ nohy. Výsledek vypadá velmi jednoznačně, nicméně i nás to stálo velké množství sil, hlasivek i nervů. Nemyslím si, že tento výsledek přesně vypovídá o dění na palubovce ZŠ v Poličce.

Musím ovšem ještě vyzdvihnout fanoušky místního klubu a jejich podporu, kterou nám věnovali. Díky nim jsme se dokázali vyhecovat k takovému výkonu. Neustálé bubnování a povzbuzování, které bylo velmi příjemné, znamenalo vylepšení našeho výkonu.

 

Konečný stav utkání:

TJ SLAVIA Orlová – TJ Sokol Řeporyje 0:5 (0:1, 0:2, 0:3, 0:4, 0:5)

 

 

Třetí zápas:

TJ Sokol Řeporyje – SK DRAK Dalečín

 

Po utkání jsme se rozhodli, že nenastoupíme hned, ale využijeme delšího časového úseku k tomu, abychom trošku zregenerovali. Rozhodli jsme se, že si zajdeme na oběd a trošku si odpočineme. Nechtěli jsme ale, abychom dopadli jako hráči Orlové, proto jsme se rozhodli, že hodinu budeme relaxovat a další půl hodinu budeme věnovat opětovné přípravě, rozcvičce a protahování se. Jenom lehký oběd, případně pouze polívka a opět soustředění na další utkání.

K tomu jsme nastupovali kolem čtvrté hodiny odpoledne. Podle hesla „vítězná sestava se nemění“ jsme chtěli opět začít ve stejném složení a tlačit na pilu už od samotného začátku. K utkání jsme nastupovali před opět zaplněnou tělocvičnou, kdy domácí vytvářeli opravdový rachot.

K první dvojici nastoupili opět Tůma s Rosinou, sestava hostů byla jiná než ta, kterou jsme ráno viděli. Hosté se asi pod vědomím, že v prvním utkání se mohli spíše opřít o hru trojic, rozhodli protočit své dvojice a přeskupit je. Jenže ten den se Řeporyje mohli o hru dvojic opravdu opřít. Jak Tomáš, tak Jožin, si vedli velmi dobře a poměrně snadno se ve dvou setech dostali do vedení 1:0 na zápasy.

Druhá dvojka hostí byla tím nejsilnějším, co mohli domácí nabídnout. Proti nim se opět postavila dvojce Košatka, Cihelka. Velmi vyrovnaný zápas byl okořeněný skvělými údery z obou stran, jak tvrdé údery na základní čáry, tak skvělé technické smeče hrané na hraně rizika. Přesto se dvojice Řeporyjí ve dvou setech vypořádala s houževnatým soupeřem a ujala se vedení 2:0 na zápasy.

Do hry trojic nastoupili Pavlíček, Bartovský a Rosina. A nečekal je vůbec lehký úkol. Soupeř předvedl to, že trojice jsou jejich jasně silnější a předvedli hru na hraně možností. Především skákané smeče domácího hráče nám dělali velké starosti. Extrémní údery byly nejenom efektní ale i efektivní a těžko se nám hledal recept na skvěle hrající domácí. Utkání dospělo až do třetího setu, který se tradičně hraje od stavu 5:5. Utkání nakonec dospělo ke konci 8:10 bohužel ze strany domácích a tím pádem se Řeporyje ujali vedení 3:0 na zápasy. S vědomím, že k postupu do druhé ligy stačí uhrát jediný zápas, jsme nastupovali k další trojice.

Do té vletěli ze začátku hráči Řeporyjí Košatka, Tůma a Cihelka. A stav byl ze začátku setu vyrovnaný, bohužel pár chybek poslalo domácí hráče do vedení. Pokusili jsme se to zastavit střídáním, kdy Ondra Liška vystřídal Tůmu, jenže míč na to byl po odraženém balónu do obličeje zasažen Martin Cihelka a otřesen musel být vystřídán, takže Tomáš šel zpět do hřiště. Nakonec ale domácí první set vyhráli. Do druhého setu se na hřiště vrátil i Martin Cihelka, ale ani to nás nezachránilo, domácí celou dobu měli lehce navrch. Tím pádem hráči Dalečína snížili na 1:3.

Na singl šel Tomáš Tůma s velkou touhou rozhodnout. Bohužel ho začátek setu nezastihnul v optimálním rozpoložení a možná i vědomí, že se mu úplně nedařilo v předchozím utkání trojic, ho poměrně svazovalo. Pak se ale rozehrál do skvělého výkonu a svého soupeře, který hrál velmi nepříjemné patové údery, předčil a zvítězil, i když ho to stálo boj na tři sety. Tím pádem jsme vedli už 4:1 a o postupujícím bylo rozhodnuto. Přeci jen jsme ale chtěli utkání dovést do vítězného konce.

Do odvetného utkání trojic nastoupili opět Bartovský, Pavlíček a Rosina s touhou ukončit utkání, jenže domácí byli o chloupek lepší po celou dobu. Nějak jsme se nemohli vzájemně srovnat, a přestože jsme první set vyhráli tak to nebylo úplně ono. Třetí set v lehce napjaté atmosféře ovlivněné nejistými výroky rozhodčích rozhodoval za stavu 9:9 poslední možný balón. Ten domácí smečař nekompromisně zakončil smečí přes blok na základní čáru a odmítnul konec utkání. Snížení na 2:4 bylo na světě.

Na druhou trojku ve složení Tůma, Cihelka a Košatka zbyl úkol rozhodnout a naštěstí byli od začátku v lehkém vedení. Domácí hráči se snažili, ale Řeporyjští byli šťastnější a ve dvou setech ukončili toto kvalifikační utkání. Celkový stav 5:2.

 

Konečný stav

TJ Sokol Řeporyje – SK DRAK Dalečín 5:2 (1:0, 2:0, 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2)

 

Vítězem a zároveň postupujícím se stal pražský celek. TJ Sokol Řeporyje předvedl kvalitní výkon kde to „sedlo“ naprosto všem a zahráli jsme všichni. Musíme poděkovat všem, kteří nám věřili, že postup nějak ukopeme a rovněž musíme poděkovat fanouškům, kteří nás přijeli podpořit ze všech koutů republiky. Ačkoliv byli v početní nevýhodě oproti domácím, tak o nich bylo dost slyšet a jejich podpora nám velmi pomohla.

Musím ovšem vyzdvihnout nejdříve hráče jak Orlové, tak Dalečína, že nedocházelo ke zbytečným excesům a utkání bylo vedeno ve velmi korektní atmosféře, ve které zavládl duch fair play. Často docházelo k přiznávaní tečí, autů, případně dvojdoteků.

Nakonec bych chtěl poděkovat fanouškům domácích, kteří předvedli vůči našemu družstvu několik pro mě těžko uvěřitelných gest, předně fandění v našem utkání proti Orlové. Největším překvapením a zážitkem pro mě ale bylo, vytleskávání našeho týmu od domácích fanoušků na konci utkání.

Chci poděkovat domácímu týmu za korektní fanoušky i za předvedené chování.

 

 

Za TJ Sokol Řeporyje

 

Rosina Jozef

Tato fotogalerie je prázdná.