Czech Speedminton Open 2011

07.05.2013 13:39
 
 
Dlouho jsem se pídil, jak se tato hra zvaná Speedminton vůbec hraje.Můj dlouholetý kamarád Roman Suchel junior mi o ní často vyprávěl, ale nikdy jsme ji neměl možnost vyzkoušet a nebo se kouknout na zápas na profesionální úrovni.
S tímto vědomím jsem se vydal 19.11.2011 do haly v Praze 8.
A hned jsme byl mile překvapen počtem účastníků, celkem se jich zde sešlo 129 z 11 zemí světa včetně daleké Malajsie.
Hrálo se opravdu všude, celá palubovka byla poseta tak 6 hřišti, kde se postupně střídali ženy, muži, junioři všichni navzájem.Nikdo si nepřekážel, nikdo nijak nezasahoval do pole soupeře.Tímto bych chtěl také pořadatel pochválit, že hřiště byla souměrně a poctivě označena.
Hráči tedy stáli cca 7 metrů od sebe každý měl okolo sebe pole 5,5m x 5,5m.Hrálo se klasicky jako v badmintonu košíčkem, když jsem se však zeptal kamaráda Romana na pálky, nejdříve se nemohl nějak vyjádřit, později sem z něho dostal to, že jsou to v podstatě meší pálky na squash.
Hra byla velice energická a místamy se hrálo až ve vražedném tempu, klidné obloučky střídaly rychlé údery na přední lajnu.
Co se týče českých účastníků, zúčastnilo se tohoto turnaje 19 hráčů, v ženské kategorii jsme dokonce obsadili 1.místo.
Speedminton je hra, která má v Čechách budoucnost, jak již na poli profesionálním či amatérském.
Do budoucna přeji  českému speedmintonu podobně kvalitní turnaje, možná jen více aktivních diváků, ale ty si cestu najdou..Přeci jen je to u nás ještě minoritní sport.
 
Co je Speedminton:
 
Speed badminton byl vynalezen Berlíňanem Billem Brandesem, který chtěl vytvořit venkovní variantu badmintonu. Hra je navenek podobná badmintonu, ale těžší míček zaručuje stabilitu ve větru a rychlejší tempo hry.
Vynálezce napřed hru pojmenoval jako shuttleball. V roce 2001 byla však přejmenována na speed badminton nebo speedminton.
V roce 2003 již bylo v Německu 6000 aktivních hráčů. Navzdory rostoucímu počtu hráčů byl tento sport mimo území Německa a sousedních států téměř neznámý. V roce 2005 byl v Berlíně pořádán první šampionát.